Je welverdiende zomervakantie is wellicht al geboekt, maar hoe zit het met je reis annulatie verzekering? Dat is zéker geen overbodige vraag, want die wordt nogal eens over het hoofd gezien. En in aanloop naar je vakantie kan er heel wat fout lopen waardoor je vakantie letterlijk in het water valt. Zonder reis annulatie verzekering zeker een ramp, want dan draai je immers voor alle kosten zélf op. Gelukkig bestaat daartegen een annulatieverzekering die de uitgaven terug betaalt die je voor de reservering reeds maakte. Een reis bijstandsverzekering is bij de meerderheid der vakantiegangers wel bekend, maar dat is voor de annulatie verzekering veel minder het geval. Waar moet je op letten om de meest geschikte annulatie verzekering tegen de beste prijs af te sluiten?
Een vakantie boeken zonder reis annulatieverzekering af te sluiten houdt grote risico’s in. Deze onvoorzichtigheid zou je later wel eens zuur, lees duur, kunnen opbreken. Wat als je vakantie om de een of andere reden toch niet zou kunnen doorgaan? Dan draai je voor alle kosten op en het bedrag dat je voor je vakantie al betaalde, ben je meestal ook kwijt. Een reis annulatie verzekering kan je dus vele financiële kopzorgen besparen. Je doet er dan ook goed aan je reis annulatieverzekering af te sluiten samen met het boeken van je vakantie. Wacht daar zeker niet mee tot het allerlaatste moment, dan is het meestal zelfs te laat. Kun je op het allerlaatste ogenblik toch nog zo’n verzekering afsluiten, dan verlies je meestal zo’n tachtig procent van de volledige kostprijs van je geboekte vakantie.
Verschillende verzekeringsformules
Dé reis annulatie verzekering bestaat niet, je hebt de keuze tussen verschillende verzekeringsformules. Een aantal verzekeraars zullen bijvoorbeeld alleen het bedrag betalen voor het vooraf opgegeven aantal reizeigers. Andere verzekeraars zullen uitsluitend familieleden vergoeden, en er bestaan zelfs reis annulatie verzekeringen die slechts een bepaald gedeelte van de volledige som terugbetalen. Het is dan ook belangrijk dat je vooral de verschillende mogelijkheden tegen elkaar afweegt en de voor jou meest geschikte formule eruit pikt. Je kan je verzekering afsluiten bij de reisorgansator bij wie je jouw vakantie boekt, maar dat is zeker niet de goedkoopste keuze. Je vertrouwde verzekeringsmakelaar is hiervoor ongetwijfeld het meest geschikt. Je kan zo’n verzekering ook online afsluiten, zo ben je dikwijls nog het goedkoopst verzekerd. De prijs van een reis annulatieverzekering verschilt en varieert tussen de 60 en de 350 euro.
Adviesprijs: voor een reis annulatieverzekeringvoor een gezin van personen betaal je gemiddeld 50 euro. Ga je meerdere keren per jaar op reis (vakantie, privé of zakenreis) doe je heel wat voordeel door een doorlopende verzekering af te sluiten. Daar betaal je dan gemiddeld zo’n 130 euro voor.
Extra tips van de verzekeringsadviseur
- Goedkoop niet beterkoop: wees voorzichtig met goedkope aanbiedingen, ook voor een reis annulatie verzekering. Bij het boeken van je vakantie bij je reisagent of online wordt soms een verzekering voor amper enkele euro’s aangeboden. Dergelijke goedkope verzekeringen dekken steeds het strikte minimum en het bedrag dat men je zal vergoeden bij annulatie is dan ook erg laag, en de oorzaken voor annulatie eerder erg beperkt tot gezondheidsredenen. Onderzoek wees uit dat het financiële problemen als gevolg van het verlies van je werk de voornaamste oorzaken van annulatie zijn.
- Duidelijkheid: een duidelijk contract is een goed verzekeringscontract. Zorg er voor dat de oorzaken van annulatie die toegestaan en vergoed worden duidelijk in het contract worden vermeld.
- Dure reis: maak je een dure exotische reis of een cruise, kijk dan zeker de limiet van je verzekering na binnen dewelke men je zal vergoeden. Betaal zo nodig een bijpremie om achteraf (dure) problemen te vermijden.
- Voor wie tussenkomst: ga zéker ook na wie van je reisgezelschap zal worden vergoed als er iets mis gaat. Je wettelijk samenwonende partner en kinderen zijn door zo’n reis annulatie verzekering altijd gedekt. Anders is het gesteld met andere familieleden, vrienden of vriendinnen. Hoe goedkoper de verzekering, hoe minder personen ervan kunnen genieten.